Van molen Simsom tot moderne meelfabriek

Waddenmolen kreeg tweede leven

Aan de rand van het centrum van Uithuizermeeden, op de plek waar nu een professionele meelfabriek staat, stond vroeger een echte korenmolen: de Simsom. Een van de meelsoorten in het assortiment van de Waddenmolen verwijst nog altijd naar deze naam. In de jaren veertig van de vorige eeuw bouwt Johannes Moorlach op deze plek een meelfabriek – Meelfabriek Moorlach – en hij weet dit bedrijf uit te breiden tot een speler van formaat. In de jaren negentig wordt de fabriek door de familie verkocht en ging het bedrijf verder onder de naam Ranks Meel, als dochtermaatschappij van een Engelse organisatie en later als onderdeel van een Duits consortium van maalbedrijven. Men slaagde er niet in om het bedrijf rendabel te krijgen. Om deze reden dreigt de meelfabriek in Uithuizermeeden in 2014 te worden gesloten.

Terug in de familie

Maar daar steekt Wim Moorlach, zoon van oprichter Johannes, op 78-jarige leeftijd een stokje voor. Samen met zijn oud-collega en voormalig directeur Aat Vos, met wie hij in de jaren tachtig het bedrijf heeft geleid, besluit hij het bedrijf terug te kopen. Op 12 mei 2014 komt de meelfabriek opnieuw in handen van de familie Moorlach en nu onder de trotse naam Waddenmolen.

Frank Vogelzang is als bedrijfsadviseur nauw betrokken bij de overname van de Waddenmolen. Hem wordt gevraagd om als directeur aan te treden en de meelfabriek nieuw leven in te blazen. Door een kwalitatief hoogwaardig assortiment bloem en meel aan te bieden tegen een scherpe prijs heeft Waddenmolen weer volop klandizie vanuit heel Nederland en draaien de maalstoelen op volle toeren.