De helft komt van Nederlandse bodem

Van Groninger akkers naar de silo’s van de Waddenmolen

In Uithuizermeeden wordt momenteel 85.000 ton tarwe per jaar vermalen tot meel en bloem. Deze tarwe komt uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Ons meel en onze bloem vinden hun weg naar grotere en kleinere bakkers door het hele land. De capaciteit in onze meelfabriek in Uithuizermeeden wordt ten volle benut en vrachtwagens met tarwe, meel en bloem rijden dus dagelijks van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat af en aan.

Een belangrijk deel van onze tarwevoorraad wordt uit Nederland gehaald. Specialisten van de Waddenmolen zijn nauw betrokken bij de keuze voor het juiste ras, de voorbehandeling en de opslag van inlandse tarwe. Ook is er contact met boeren uit het Groninger ommeland, die hun baktarwe soms rechtstreeks in een van de zestien silo’s van de Waddenmolen aanleveren. Deze werkwijze is uniek voor een Nederlandse meelfabriek met de omvang van de Waddenmolen.

Stabiliteit

Wij zorgen ervoor dat onze meel- en bloemproducten van een constante kwaliteit zijn, zodat de bakker zijn recepturen bij bijvoorbeeld de oogstovergang niet of nauwelijks hoeft aan te passen. Van oogst tot oogst moeten wij daarvoor zorgvuldig afwegen welke tarwesoorten tot een optimaal product leiden. Voordat de tarwe als grondstof voor bloem en meel klaar is om te worden vermalen, passeert deze een uitvoerig proces van reiniging en voorbereiding.  Infrarood-apparatuur meet iedere vijf seconden in het maalproces de kwaliteit. De uitkomsten worden op ons eigen laboratorium nauwlettend geanalyseerd. Zo weten wij altijd precies wat wij uitleveren.

Zakken van 15 kilo

Tachtig procent van onze producten gaat de deur uit als bulkgoed. De resterende twintig procent wordt verpakt in papieren zakken van 25 kg. Bruine zakken voor de meelsoorten, witte zakken voor de bloem. Sinds een aantal jaren verpakken wij als enige leverancier in Nederland ons meel en bloem ook in zakken van 15 kilo. Dit betekent minder belasting voor de bakker: beter voor zijn gezondheid én voor zijn humeur!